Get Adobe Flash player

Comuna Hărău - Obiective Turistice


Biserica "Sf. Nicolae" din satul Bârsău
comuna Hărău, jud. Hunedoara.
 
Cult: ortodox
Localitatea: Sat Bârsău
Adresa: Sat Bârsău, com. Hărău
Telefon: 0254215484
Fax: 0254215484
Conducere: Protopopiat Deva
Persoană de contact: Protopopiat Deva
Cod LMI 2004 (Lista Monumentelor Istorice): HD-II-m-A-03250

Situat în coasta sudica a muntilor Zarand, satul Bârsau ajunge în anul 1440 în posesiunea lui Iancu de Hunedoara, împreuna cu alte localitatii din zona. Biserica ortodoxa, ridicata în a doua jumatate a secolului al XV-lea, sub influenta arhitecturii gotice, are un plan caracteristic zonei hunedoarene, adica naos si pronaos rectangulare si absida poligonala cu unghi în ax.
Monumentul despre care s-a crezut ca a fost demolat la sfârsitul secolului al XIX-lea, se pastreaza azi în buna parte. Cei care l-au cercetat la sfârsitul secolului trecut au mai putut vedea pictura realizata în a doua jumatate a secolului al XVI-lea, cu ocazia restaurarii edificiului de catre Doamna Mara Ocarovic si fiica sa Elena, sotia lui Petru cel Tânar, voievodul tarii Românesti (1559-1568), cele doua ctitore figurând în tabloul voti, tinând în mâini macheta bisericii si având alaturi o inscriptie slavona lamuritoare cu numele lor.
Pe baza unor copii dupa pictura murala, facute de Szinte G. în 1878, rezulta ca programul iconografic, în special în absida altarului, este cel traditional: pe bolta „Maria cu pruncul pe tron” între îngeri, iar pe pereti, în mai multe registre, apareau „Împartasania apostolilor”, frize de medalioane reprezentând sfinti în bust, precum si teoria sfiintilor ierarhi.
Picturi murale se aflau de asemenea si în naos. Atât cât se poate aprecia dupa copiile pastrate, se poate spune ca autorul picturilor murale de la Bârsau pare sa fi fost un artist transilvanean, care cunoscuse experienta centrelor artistice din afara arcului carpatic, având în vedere nu numai comunitatea de ordin iconografic, ci si cea de ordin decorativ, cu pictura din Moldova si Tara Româneasca.
Cei ce au vazut monumentul în secolul al XIX-lea, mentioneaza ca sub pictura din secolul XVI exista o fresca mai veche, probabil datând din secolul al XV-lea. Icoanele si usile împaratesti din biserica dateaza din anul 1770 si au fost pictate de stan din Rasinari.
Pe icoanele împaratesti, reprezentând pe „Maria cu Pruncul si Iisus Pantocrator”, apare data 1770 si semnatura”Stan Zugravu sin popii Radu”. Usile împaratesti reprezinta Bunavestire pictura fiind încadrata de o frumoasa sculptura în lemn de traditie brâncoveneasca. Pictorul rasinean a activat în mai multe sate din zona.
 
Bibliografie:
Marius Porumb, „Dictionar de pictura veche româneasca din Transilvania sec. XIII-XVIII”, Ed. Academiei Române, Bucuresti, 1998.
V. Vatasianu, „Vechile biserici de piatra românesti din judetul Hunedoara”, în ACMIT, 1929, p. 11-15.
Vasile Dragut, „Vechi monumente hunedorene”, Bucuresti, 1968.


Biserica "Cuvioasa Paraschiva" din Chimindia
comuna Harau, jud. Hunedoara.
 
Datare: sec. XIX  
Tip: Biserică de lemn 
Cultul: ortodox 
Judeţ: Hunedoara 
Localitate: Chimindia 
Comuna: Hărău 
Protopopiat: Protopopiatul Deva 
Episcopie: Episcopia Aradului 
Mitropolie: Mitropolia Banatului 
 
 
Biserica Cuvioasa Paraschiva din Chimindia, comuna Hărău, judeţul Hunedoara a fost ridicată în secolul al XVI-lea.
Biserica nu figurează pe noua listă a monumentelor istorice, deşi acest lucru este justificat prin valoarea sa istorică, într-o zonă mai puţin cercetată a Hunedoarei.
Biserica este abandonată şi lăsată în paragină.
Deşi se află într-o zonă de un pitoresc deosebit, accesul este extrem de dificil din cauza vegetaţiei din jur. În satul Chimindia mai există un sit arheologic din neolitic şi o biserică reformată din secolul al XIV-lea.

Tur virtual al Bisericii Reformate din Chimindia
Click pe link-ul de mai jos pentru turul virtual:
http://varia.geomatic.ro/photography/biserici/Chimindia/c1/biserica.html

 


 


Castelul Lupilor
Chimindia
Tel. 0372 826 110; 0372 826 112 / Fax. 0372 826 111

A.S. SILVA MIRACOL

Alegeri Europarlamentare

Judetul Hunedoara

   Resedinta: Deva
   Prefix: 0254
   Suprafata: 7.063 km2
   Populatie: 487115 loc.
   Urban: 369873 loc.
   Rural: 117242 loc.
   Densitate pe km2: 69,0